Plantportrait : Salix

Met deze ijzige kou is het bijna niet voor te stellen maar : de lente komt eraan! Ik vind dit een heerlijke periode en kan erg genieten van het buiten zijn. Jas aan, zonnetje op mijn gezicht en vast fantaseren hoe alle planten er in het voorjaar uit gaan zien! Dit seizoen verwelkomen wij in ieder geval een wilg, oftewel de ‘salix’! Ben jij er ook zo dol op?

Herkomst
In Nederland en België zie je vaak rijen knotwilgen langs de sloot staan, ze houden namelijk van een vochtige bodem en groeien heel snel. Hier komen ze oorspronkelijk vandaan en ook wij  hebben achter onze wei knotwilgen staan! Als je onderstaande foto bekijkt is de lente helemaal ver weg maar toch leuk om te delen. Onze hondjes Tara en Toby genieten altijd wel van de kou, ik verheug mij meer op de periode waarin de wilg katjes laat zien!

knotwilg

Bloeiwijze
In het voorjaar verschijnen er katjes die je kunt herkennen als pluizige wit / zilverachtige bolletjes. Heel decoratief en leuk om in een vaas te zetten. Omdat de takken van de salix een redelijke lengte hebben vallen ze meteen op. Bind de takken met wat touw bij elkaar en klaar ben je.

Je kunt er nog wat groene takken of bloesemtakken bijzetten voor het ultieme voorjaarsgevoel maar de knuffelige katjes alleen maken ook een mooi tafereel.
En als je de salix dus in je tuin zet heb je ze altijd bij de hand! Houd er wel rekening mee dat de wilg snelgroeiend is en als je wat minder ruimte tot je beschikking hebt is het slim om voor een compactere plant te gaan. Voorbeelden hiervan zijn : Het Japanse wilgje, de kleine (slanke) treurwilg en de kronkelwilg. Deze laatste kennen wij allemaal als de ‘paastak’! Dan hoef je die in ieder geval niet duur te kopen.

Leuke weetjes

Last van reuma of jicht? Probeer eens op een stukje wilgenbast te kauwen. Hierin zit salicine en dat is het hoofdbestanddeel van aspirine, dat verlicht de pijn!

Volgens de Germanen was de wilg een symbool van de dood. Om heksen uit de kruinen van de wilg te verjagen werden er fluitjes van wilgenhout gemaakt.
Een voodoo-gebruik is het leggen van een knoop in een wilgentak, hiermee zou je op afstand iemand in het nauw kunnen drijven. Klinkt gezellig hè?!

Specifiek de treurwilg staat symbool voor een ongelukkige liefde, de dood en het dodenrijk.
Gelukkig heeft de wilg ook nog een mooie betekenis : vruchtbaarheid. Dit vanwege de welige groei. Met nog 3,5 week te gaan tot mijn uitgerekende datum is deze plant dus helemaal op zijn plek hier!

Ik ben erg benieuwd of jullie er ook een in jullie tuin hebben staan? Of misschien koop je de wilgentakken bij de bloemist? Ik wacht met smart tot de katjes in mijn salix gaan verschijnen en ik ze kan gaan stylen.

Liefs, Stephanie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s