Wat maak je me nou? Face-It potjes!

Hoi allemaal,

Weer een nieuwe rubriek op mijn blog : wat maak je me nou?
In deze rubriek laat ik jullie aan de hand van een aantal vragen kennis maken met iedere keer een andere creatieveling.
We starten met José Appel die geweldige plantenpotjes maakt voor haar Face-It collectie.
Daarnaast bedacht José de titel voor mijn nieuwe rubriek, dankjewel!!

Graag stel ik Paul (links) en Henk (rechts) aan jullie voor!

aa-2

Jullie hebben deze twee vast voorbij zien komen op mijn Instagram.
Ik was niet de enige die verliefd op ze werd want José heeft het tegenwoordig erg druk met haar mannen- en nu ook vrouwenpotjes! Ik hoop binnenkort ook nog een dame aan mijn verzameling toe te voegen.

Ik stelde José enkele vragen over haarzelf en haar werk:

Kun je jezelf kort voorstellen?
Ik ben José Appel, geboren in Utrecht. Samen met mijn man woon ik in Nijmegen, waar ik het geluk heb een omgebouwde garage als atelier te hebben. Daar kan ik naar hartenlust kliederen met klei en glazuur. Vier dagen per week ben ik werkzaam als product en content marketeer bij Sanitairwinkel.nl. De overige drie dagen van de week gaan momenteel bijna volledig op aan het maken van Face it! potjes.

Hoe is ‘Appelig’ ontstaan?
De naam Appelig is afgeleid van mijn achternaam. Ik hou van schrijven en wilde graag een blog beginnen. Ik wist alleen niet waarover. De domeinnaam Appelig lag al een paar jaar stof te vangen totdat ik in mei 2011 voor het eerst, sinds de lagere school, weer in aanraking kwam met klei. Dat beviel zo goed dat ik besloot om mijn eerste stapjes in de wereld van klei te delen op mijn blog Appelig. Je kunt er ook lezen over mijn andere creatieve uitspattingen en over wat mij inspireert.

De mooiste creatie die je ooit gemaakt hebt?
Ik ben nog steeds erg trots op Sybille en De theetante. Dat zijn twee beelden die ik 2012 maakte van rode klei met felrood glazuur. Ze zijn allebei verkocht tijdens mijn allereerste expositie die ik samen met een schilderende vriendin organiseerde voor familie en vrienden.

Hoe ben je op het idee gekomen voor de Face-It collectie?
Ik ben natuurlijk niet de eerste die op het idee gekomen is een potje met een gezicht te maken. Dat deed men 2000 jaar geleden al en sindsdien zijn er duizenden versies van potjes met een gezicht te vinden. In het Valkhofmuseum in Nijmegen kwam ik dit jaar een aantal hele oude tegen. Voor mij is het een mooie manier om pottenbakken en boetseren met elkaar te combineren. Boetseren is erg leuk maar daar gaat veel tijd in zitten. Pottenbakken is sneller maar soms wil ik er nog iets aan toevoegen, zoals een paar vogeltjes of een dame op de rand van een schaal. Bij de Face it! potjes boetseer ik pootjes, een neusje en in het geval van de dames een mond.

Er wordt me regelmatig gevraagd of ik Paul of Collin na wil maken. Maar dat wil en kan ik niet. Iemand heeft het originele potje gekocht met het idee dat het een uniek exemplaar is. Dan kan ik het niet maken om exact dezelfde te maken. Het zou me trouwens niet eens lukken om een potje van hetzelfde formaat met dezelfde soort beentjes en neus te maken. Ik probeer ook wat variatie aan te brengen in wat ik maak, zo zijn bijvoorbeeld de vrouwtjes ontstaan. Voor de serie die ik nu aan het maken ben heb ik ook weer wat nieuws bedacht, maar dat hou ik nog even geheim.

Welke van de Face-It potjes is je stiekeme favoriet?

Dat is zonder twijfel Jonathan en die staat dan ook lekker favoriet te zijn bij mij in de vensterbank. Van de dames vind ik Esmee tot nu het best gelukt, ik had zelf veel lol om de schoonheidspukkel op haar bovenlip.

Wie inspireert jou?
Niet alleen mensen inspireren mij maar ook plaatsen. Zeker op vakantie kan ik mezelf helemaal verliezen in een prachtige tuin of in sprookjesachtige architectuur. Het werk van regisseur Tim Burton vind ik geweldig. Maar ook het werk van Gaudí, Hundertwasser en Rodin vind ik prachtig. Overigens word ik ook geïnspireerd door iets minder beroemde mensen die hun hart volgen en zich volledig storten op hun creatieve passie, zoals illustratrice Marloes de Vries en Inge Burgerhoudt (van Kleur Keramiek).

Wat wil je zeggen tegen de mensen die al een ‘Appelig’ creatie in huis hebben of dit graag willen?
Ik vind het heel bijzonder dat mensen iets in huis hebben staan dat ik met veel passie gemaakt heb. En ook dat mensen vol verwachting uitkijken naar een nieuwe serie Face it! potjes en vervolgens dolblij zijn als het ze lukt er een te bemachtigen. Daar kan ik dagenlang van in de wolken zijn. Tegen die mensen zou ik willen zeggen “Dank je wel!”. Ik hoop dat ze er lang van mogen genieten en weten dat die waardering mij erg blij maakt.

Toekomstdromen?
Mijn toekomstdromen zijn eigenlijk al een beetje aan het uitkomen. Als amateurkunstenaar droom ik ervan een periode mee te maken waarin je creaties gewaardeerd worden.

Het zou mooi zijn als het boetseren en pottenbakken genoeg op zouden leveren om ervan te leven, maar ik vraag me af of het leuk blijft om dagelijks in de klei te duiken. Ik hoop vooral op veel inspiratie en blijvende waardering. Nu wil ik niet te gretig klinken, maar stiekem droom ik ervan dat mensen naast de plantenpotjes ook mijn servies en beelden ontdekken.

Het allerleukste en het allerstomste aspect aan ‘Appelig’?
Het minst leuke van keramiek vind ik dat het zo onvoorspelbaar is. Iets waar je heel tevreden over was tijdens het maken en glazuren kan in de oven uit elkaar spatten of het glazuur loopt uit of wordt een hele andere kleur dan je had gewild. Daar kan ik niet zo goed tegen. Het is heel leuk om iets te creëren waar je zelf blij van wordt. Het allerleukste is als anderen er ook blij van worden, zoals met de Face it! potjes, en dat je een gat in de markt gekleid hebt

Zo, dit was de eerste ‘wat maak je me nou?’ met José Appel en haar Face-It collectie in de hoofdrol. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om wat meer over haar en haar werk te weten te komen. Nemen jullie een kijkje op haar website?!

liefsstephanie-2

Advertenties

2 gedachtes over “Wat maak je me nou? Face-It potjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s