Instructie: Kokedama maken

Hoi allemaal!

Vorig jaar maakte ik ze al eens: kokedamas oftewel ‘mosballen’.
Ergens op het internet kwam ik een foto tegen met wat leek op zwevende planten.
Het zag er erg geinig uit en daar wilde ik dus meer van weten!
De plantjes van vorig jaar hebben een verhuizing niet overleefd en het maken van nieuwe kokedamas begon toch weer te kriebelen…
In het lokale tuincentrum kocht ik wat plantjes, mos en ijzerdraad en ik kon aan de slag. Meer heb je echt niet nodig!

Nu heb ik niet heel erg veel ruimte in mijn kamer over om overal zwevende planten op te hangen, wie wel?! Ik koos dus voor kleine planten die je ook heel makkelijk ergens neer kunt zetten.

IMG_8141

Je ziet dat ik een bolletje van de aarde heb gemaakt, je kunt dan het mos er makkelijk omheen vouwen. De aarde moet dus wel wat vochtig zijn. Het ijzerdraad ligt ook al klaar! Voor de eerste kokedama heb ik een ‘fittonia’ of een mozaïekplantje gebruikt. Makkelijk in onderhoud en erg mooie bladstructuur. Deze plantjes zijn er in veel verschillende kleuren!

Op de linkse foto zie je dat ik een stuk mos heb neergelegd. Het is niet precies te zeggen hoeveel mos je nodig hebt, dat ligt ook aan de grootte van je plant. Je komt er snel genoeg achter als je teveel mos hebt en dat is makkelijk bij te knippen.
Het plantje zet je vervolgens bovenop het mos en dan kun je dit dicht gaan vouwen.
Als het mos er mooi rond omheen zit houd je met je ene hand de plant vast en met de andere wikkel je de ijzerdraad eromheen. Tada!! Het resultaat zie je rechts op de foto!

Verzorging

Ik vernevel zo’n 2 tot 3 keer in de week de bal mos met water, dit houdt de buitenkant sowieso vochtig. Als het mos eenmaal écht is uitgedroogd krijg je het niet meer tot leven (of nouja, ik niet in ieder geval). Je kunt de mosbal ook onder water dompelen, hij zuigt zich dan vol met water. Wel goed uit laten lekken, blijft best even vochtig.
Ik vind het ook makkelijk om water bovenin de bal met mos te laten lopen, daar zit een kleine opening en het water komt dan meteen in de aarde en bij je plantje!

Bij bovenstaand plantje is het dan weer niet mogelijk om water bovenin te laten lopen, dan adviseer ik om de bol mos onder te dompelen in water!

Als je doorzichtig draad hebt is het hartstikke leuk om een paar van deze bollen bij elkaar te hangen, geeft een heel speels effect. Heb je daar geen ruimte voor? Druk de onderkant van het mos wat plat en zet hem neer, net zo leuk!

Liefs, Stephanie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s