Woonaccessoire of dierenleed?

Hoi allemaal,

Deze keer een blog over een woontrend waar je óf heel enthousiast over bent, óf je vindt het walgelijk. Al zullen er vast ook mensen zijn met een iets genuanceerdere mening. Ik heb het over het taxidermie, het opzetten van dieren. In deze blog wil ik het dan vooral hebben over het gebruik van deze dieren in het interieur.

lhj 067

Zelf heb ik drie eendjes, 1 zebravink, een aantal vlinders en insecten in mijn kamer staan. Ik ben dol op dieren, vind ze prachtig om naar te kijken en voor mij is dit dan ook de ultieme manier om ze te bewonderen. Wel houd ik het het liefste bij kleine dieren. Een grote tijger zal je niet snel bij mij zien staan, ook veel te duur trouwens…

Ik zou zelf nooit (!) een dier doden om deze op te kunnen zetten. Heel stellig ben ik ook altijd geweest over het kopen van dieren waarvan je niet weet hoe ze zijn overleden; niet doen! Daarom begreep ik ook niet zo goed waarom sommige mensen er zo’n moeite mee hebben, als je zeker weet dat het dier een natuurlijke dood is gestorven is er toch niks aan de hand?! Laatst kocht ik namelijk een geheel bruin eendje via Marktplaats voor 15 euro.
Ja, daar ga ik al.. Ik heb geen idee hoe dit eendje aan zijn eind is gekomen. De prijs doet vermoeden dat het geen vakwerk is. Persoonlijk contact met de preparateur is niet mogelijk, de eendjes zijn gewoon door een shop ingekocht. Ik ben toch wat gaan zoeken en lezen over de handel in deze dieren. Meningen genoeg op internet. Afschuwelijk, bah, wat zielig wisselen af met ‘prachtig, vakwerk, schoonheid van de natuur’. Er gaan verhalen de ronde dat vooral de kuikens massaal worden vergast om daarna opgezet en doorverkocht te worden. Het is óf dat óf ze worden vermalen en dienen als veevoer. Ik heb geen idee wat de kuikens zouden kiezen trouwens, alletwee niet echt een leuk einde.

Ik begin alleen wel steeds meer te twijfelen over mijn nieuwe bruine eendje…
Weet ik van de andere twee dat ze een natuurlijke dood zijn gestorven is dat van deze niet zo zeker.

Mijn moeder kocht laatst een stolp met daarin een opgezet eendje bij Noos31 in Breda. Prachtige winkel trouwens! Zij vertelde dat het eendje via de dierenambulance bij de preparateur terecht is gekomen. Hetzelfde met mijn eerste eendje (rechts op de foto), Anouk kon mij verzekeren dat hij een natuurlijk dood was gestorven.

Ik denk dat je voor jezelf moet bepalen waar jij jezelf goed bij voelt. Heb je helemaal niks met opgezette dieren dan moet je deze ook vooral niet in huis zetten. Natuurlijk praat ik het vergassen van kuikens (zowel kip als eend) niet goed!! Maar het alternatief voor die dieren, gebruikt worden als veevoer, klinkt ook niet echt aantrekkelijk. Ik vind het dan nog de beste optie als zo’n eendje door iemand wordt gekocht die er met veel liefde naar kijkt. Als we nu met z’n allen afspreken dat we opgezette dieren kopen waar we de afkomst van weten zijn we volgens mij al een heel eind op weg! Weg met de massa-handel dus! Bedenk je ook even dat, als je vindt dat het niet kan dat kuikens gekweekt worden om vermoord of opgezet te worden, hetzelfde gebeurt met vlinders. Deze worden op speciale vlinderboerderijen in Thailand bijv. gekweekt en daarna meteen gebruikt voor de handel. Steeds meer mensen hebben een vlinderlijstje in huis hangen en hebben helemaal geen idee waar deze vlinders vandaan komen.

 Ik ben dol op mijn opgezette dieren en kijk er heel erg graag na. Na mijn ‘fout’ met mijn nieuwste aanwinst, het bruine eendje, heb ik wel besloten om geen dieren meer te kopen via via. Persoonlijk contact met de preparateur is voor mij wel een must. Op het gebied van vlinders ben ik iets makkelijker.. Maar het blijft een moeilijk onderwerp. Ik respecteer dan ook ieders mening en zal niemand iets opdringen. Feit is dat je de dieren steeds meer ziet in woonwinkels en dat het een trend genoemd mag worden. Als jij deze trend, net als ik, graag volgt, bedenk dan goed waar je een dier koopt. Preparateurs hebben passie voor hun werk en de dieren. Er hangt nu eenmaal een prijskaartje aan.

Liefs, Stephanie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s