Taxider-wat? Anouk vertelt…

Hoi allemaal!

Mijn vader noemde mij vroeger al ‘Silleke’ van Silleke de strandjutter. Hele zakken vol met schelpen, zeewier, aangespoelde rotzooi, krabbenpoten en (als ik geluk had) zeesterren, sleurde ik mee naar huis. Nu wonen wij niet echt dicht bij zee, dus buiten de vakanties om zocht ik als jong meisje ook naar andere dingen. Als ik ons hondje uitliet kwam ik langs een eendenvijver en daar struinde ik de waterkant af naar veren. In het broedseizoen liep ik het hele gebied door op zoek naar nestjes. Fascinerend vond ik het; waren de eieren al uitgekomen?! Helaas overleefde veel van die kleintjes het niet…

In mijn eindexamen-boek staat zelfs ‘Stephanie kan ook erg goed eenden nadoen’. Juist….. Mijn oma bracht mij ook ooit een dode schorpioen en een meikever, verpakt in een wit doosje met een watje erin. Voor mij waren dat echt hele bijzondere dingen. Helaas weet ik niet meer waar ze gebleven zijn! Ondertussen is werken en boodschappen doen belangrijker geworden dan rondjes lopen rond een vijver. Mijn liefde voor de natuur en specifieker voor eenden is echter nooit weggegaan.

Via instagram kwam ik terecht op de pagina van Anouk. Daar zag ik haar. Een babyeendje. Ik was meteen verliefd. Maar ‘wat moet je met zo’n ding?’ of ‘Joh, dat is zielig’ of ‘hahaha, kom jij weer mee aan’ waren toch wel een paar reacties die ik te horen kreeg toen ik het eendje liet zien in mijn omgeving. Ik twijfelde en twijfelde en bestelde haar toch maar niet. Zoals jullie misschien al wel weten… Als ik iets in mijn kop heb zit het niet in mijn kont. Een paar weken later zocht ik wederom contact met Anouk en kwam Noortje, ja zo heet ze, naar Nederland.

Ik vind de pagina van Anouk erg bijzonder. Zo knap wat zij doet. Prachtige vlinders, een parkiet, een japanse nachtegaal, een papegaai een goudvink.. Wauw!

Lees hieronder meer over haar bijzondere hobby!

Noortje

Anouk:

Van kinds af aan ben ik al erg gefascineerd door de natuur en alles wat er in rondliep en -vloog. Die fascinatie werd later alleen maar groter en groter en daarom studeer ik nu, hoe kan het ook anders, biologie aan de universiteit in Gent. Momenteel gaan mijn interesses heel erg uit naar entomologie (alles wat met insecten te maken heeft) en taxidermie (het opzetten van dieren). Ik geef toe, insecten zijn niet iets waar de meeste mensen voor staan te springen, integendeel, het merendeel verafschuwt hen, maar het leuke eraan is, is dat je ze van heel dicht kunt observeren en je geen heuse zoektocht moet ondernemen om er eentje aan te treffen. De meeste insecten in België en Nederland zijn misschien wat saai maar soms kunnen er echt wel heel mooie en kleurrijke exemplaren tussen zitten. Ik ben niet zo lang geleden dan ook begonnen met het kweken exotische nachtvlinders (motten dus) van over de hele wereld en je zou er van versteld staan hoe mooi ze wel kunnen zijn. Enkele van deze vlinders ben ik gaan inkaderen, alsook enkele vlinders uit butterflyfarms die ik uit Azië heb laten overkomen. Niet veel later is het idee om dieren op te zetten in mijn hoofd gepopt. Een specifieke aanleiding hiervoor was er niet, maar ik denk dat ik graag vogels van dichtbij wou bekijken en vastnemen zoals ik met mijn insecten deed. Zo gezegd zo gedaan. Ik heb heel wat mensen gecontacteerd en uiteindelijk mocht ik eens een kijkje nemen bij Michiel Tilley, een jonge taxidermist uit Antwerpen. Meteen was ik verkocht!

Het trotst ben ik op mijn Roodvleugelparkiet die ik op het prepareerweekend van NVP heb opgezet. Zijn kleuren vind ik fantastisch, hij gaat van neon groen naar hemelsblauw tot knalrood. Wat mijn vlinders betreft, daar ben ik het trotst op mijn laatste kader. Dit was een groot zwart kader, waarin verschillende vlinders rondfladderen op een zwarte achtergrond, erg stijlvol!

Anouk Anouk

En waarom ik het zo leuk vind om te doen?

  • Ik kan ze vastnemen en alle details van dicht bekijken
  • Je geeft de dieren als het ware een tweede leven, terwijl ze anders toch zouden vergaan onder de grond
  • Ze zijn erg decoratief. Tegenwoordig zie je ook vaak opgezette dieren of vlinders in lijstjes opduiken in interieurmagazines.
  • Het opzetten zelf verloopt trouwens ook heel wat minder bloederig dan je zou denken ;)! Je moet niet in het vlees snijden, maar haalt er enkel een soort van kippenborstje uit.

Verder wil ik ook nog eens opmerken dat alle vogels die ik opzet hier niet voor gedood worden. Het merendeel van mijn vogels komen van dierenwinkels of waren huisdieren waar ze door ziekte of ouderdom zijn overleden. Verder heb ik ook nog enkele verkeersslachtoffers of vangsten van mijn katten in de vriezer zitten.

Vlinders die uit Thailand komen:

Anouk Anouk

Links zie je de ‘Madagascar sunset moth’, een nachtvlinder (mot) met prachtige kleuren!

Anouk

De ‘Papilio ulysses’, één van mijn favorieten.

Anouk

  Enkele vlinders uit Thailand. De Doodshoofdvlinders in het midden zijn wel van eigen kweek.

Eigen vlinders:

Anouk Anouk

Hierboven zie je de ‘Epiphora mythimnia’.

Anouk

Dit is de enige dagvlinder (dus geen mot) die ik had. Hier net uit zijn pop gekropen en bezig met het oppompen van de vleugels.

Interessant om te lezen hè?! En dan die prachtige plaatjes!
Voor meer van dit soort mooie plaatjes verwijs ik je door naar de instagram van Anouk.

Schroom niet om contact op te nemen met Anouk als je interesse hebt in een van haar kunstwerken. Want dat zijn het!
Mijn eendje heeft de reis vanuit België goed doorstaan, Anouk had haar perfect ingepakt.
Super leuk dat je dit voor mijn blog Plantenfestijn wilde doen en ik blijf je met heel veel plezier volgen!

Liefs, Stephanie.

Advertenties

Een gedachte over “Taxider-wat? Anouk vertelt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s